<<< ПЪТЕВОДИТЕЛ НА ...ИЧЕСКИЯ СТОПАДЖИЯ <<<
ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИЯ


Пътеводител на евроатлантическия стопаджия

Наближава краят на 2001 г. - време е за равносметки. По това време на годината обикновено вземам лист и си пиша плюсчета за това, което съм свършила: колко хора например могат да се похвалят, че редовно си плащат парното, тока и телефона? За това, което - често не за първи път! - съм отложила или не съм успяла да свърша, си пиша минус. Понякога малко хитрувам, така че минусите да не са много повече от плюсовете.

Този път реших да се издигна над ежедневното и битовото. Ще забравя за личните си успехи и ще погледна на нещата като космополит. Не, нека бъда поне малко реалист - далече сме от космоса, вече дори и в БАН едва ли мислят за космически програми... Хубаво, тогава ще се държа като гражданин на света. Не, май и това не става, нали вече е модерно да се мисли за света като за едно голямо село... Хубаво де, ще се опитам поне да се почуствам европейка.

Да започнем с плюсовете:

Първият е, че най-после паднаха визите. Не че българите пътуват повече - то за тази цел освен виза трябваха и пари, пък парите не съм чула да са ги отменили. Но важен е психологическият момент - щом едно нещо официално е разрешено, то вече не е толкова съблазнително. С други думи, ние пак гледаме чужбината само на снимки и на географски карти, но сега по-малко ще ни е яд.

Вторият плюс, за който се сещам, е, че България стана непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН. (О, непостояство, твойто име е България!) Не че знам за какво ни е това членство, но сигурно е нещо хубаво, щом нашите съперници за това място даваха мило и драго за него. Говори се, че за да спечели гласове за приемането си в Съвета за сигурност, беларуският посланик в ООН даже подарявал часовници. Не знам как нашите представители са победили. Предполагам, че са заложили на сигурното. А най-сигурното според мене е да заложиш подарък с часовников механизъм, да се обадиш по телефона малко преди заседанието за избора на нови членове и да съобщиш, че знаеш как се обезврежда подаръкът и дори си склонен да направиш това, ако ООН вземе правилно решение. Е, когато изборът е "да бъдеш или да не бъдеш", дори закостенели бюрократи могат да се поразмърдат. Но стига съм давала идеи, че току-виж, като прочетат това, и момчетата от Ал Каида решат да се кандидатират в ООН...

Хайде сега по-критично - да видим и минусите. За да не ставам черногледа, ще запиша само два.

Първо, НАТО продължава да не ни иска. Ние сме готови да им дадем земя и небо, звяр и природа, а те искат само небето ни - и то отвреме-навреме.

Второ, май и Европа не ни иска много-много. Ние си въобразявахме, че като ние нямаме пари и не можем да пътуваме, за да идем при Европа, поне Европа ще дойде при нас. Да, ама не. То не бяха изисквания, то не бяха претенции... Веднъж, както си чаках реда за дамската тоалетна, секретарката на един "съгледвач" на Европейския съюз ме помоли да й подържа куфарчето. Грях - не грях, хвърлих едно око в него - разбира се, не от просташко любопитство, а в името на националните интереси. Исках да видя дали след домашното вино и ракия няма да ни забранят и многократното използване на капачки за буркани. Та в куфарчето намерих един тест. Ето какво прочетох:


Въпросник:
Готови ли сте за членство в Европейския Съюз?


1. Знаете ли кой е автор на "Одата на радостта"?
а) Георги Милчев-Годжи.
б) Кондьо.
в) Бетховен.

2. Можете ли да изпеете националния си химн на всички официални езици на ЕС?
а) Не, не го знам и на български.
б) Не, чакам и българският да стане официален език на ЕС.
в) Да, а освен това го пея и на Волапюк, Есперанто, Идо, Бейсик Инглиш, няколко езика за програмиране, езика на жестовете и на морзовата азбука.

3. Опитвали ли сте се да вземете виза за страна от ЕС?
а) Да, купувах си ги от портиера на посолството.
б) Не, обикновено пътувах в багажника.
в) Що за въпрос - виза и изпит не се вземат, а се дават.

4. Използвате ли нелегален софтуер?
а) Не, наркотици не употребявам.
б) Не, но разполагам с нелегален хардуер.
в) Не, всичко е легално - купувам си го от площад "Славейков", под втората маса.

5. Купувате ли пиратски дискове и касети?
а) Не, никога не съм виждал(а) стикер с черен флаг, череп и кръстосани кости.
б) Не, уредбата ми от няколко месеца е в заложната къща заради дългове.
в) Не, след втората чашка си пея сам(а).

6. Съгласни ли сте със спирането на АЕЦ "Козлодуй"?
а) Да, вкъщи токът и без това е изключен от миналата зима, защото нямам пари да платя сметките.
б) Да, по-изгодни са вятърните електроцентрали, ако впрегнем в работа вятъра от главите на някои наши политици. А енергията на вече свободния от парламентарни задължения Жорж Ганчев може да замени поне I-ви и II-ри блок на АЕЦ "Козлодуй".
в) Да, измислих как да произвеждаме ток от клатенето на крака. Електроенергията, произведена от чиновниците, ще стигне и за България, и за износ.

7. Съгласни ли сте кирилицата да се замени с латиница?
а) Да, аз на български говоря само на стоте си коня - когато колата не запали от раз.
б) Да, аз съм неграмотен, пък ми казаха, че английската азбука има 4 букви по-малко.
в) Da, suglasen sum.

8. Одобрявате ли падането на визите?
а) Не, аз колекционирам лепенки и печати в паспорта.
б) Да, но за всеки случай сложих табели "Пази се от падащи предмети!", а за съпруга(та) и децата купих каски.
в) Аз одобрявам, ама западняците май не одобряват.

9. Готови ли сте за влизане в ЕС? (Моля, отбележете верния отговор с кръстче в квадратчето.)
а) ДА ...     НЕ ...
б) ДА ...     НЕ ...
в) ДА ...     НЕ ...

За съжаление, точно когато четях последния въпрос, дамата излезе и си взе куфарчето, та не можах да прочета правилните отговори на теста. Само мярнах с половин око, че отговорите ще бъдат проверени и ръчно преброени от комисия с участието на експерти на Демократическата партия от Флорида, които ще преценят как всъщност е искал да отговори анкетираният кандидат. А резултатите могат да бъдат обжалвани, ако адвокатите на кандидата успеят в едночасов срок да внесат иск за това на всички официални и малцинствени езици на ЕС, както и на съответните им диалекти.

А за последния въпрос разбрах, че отговорът е: Не е важно дали вие сте готови да влезете в ЕС, важното е дали ЕС е готов да ви приеме. Често казано, доста се ядосах и реших да отвърна на удара. Щом Европа не ни ще, предлагам следното:

- Да въведем визи за гражданите на ЕС със задна дата и да събираме дължимите такси.

- Да въведем данък "смет" за страните по течение на река Дунав заради замърсяване на Черно море.

- Заловената дрога по българските границите към Европа да се заплаща от ЕС по цени на едро, а при отказ да се пусне на черния европейски пазар по цени на дребно.

- Да забраним вноса на говеда с четири и два крака от Европа. Препоръчвам също и яденето на американски мисионери, дошли в България да християнизират туземното население. Внимание: преди консумация да се провери дали имат медицинско свидетелство!

- Да въведем часове по чужди езици, Интернет и начална хакерска грамотност от първи клас, а също и тримесечна зимна ваканция. За да не скучаят децата през студените месеци, да им се осигури домашен достъп до Мрежата и до паролите на западноевропейските институции.

И да продължаваме в този дух до приемането на България за пълноправен член на ЕС!На стоп ви взе
Мариана Евлогиева
web design: web @ interpres.org
илюстрации: valeri @ interpres.org