<<< ПЪТЕВОДИТЕЛ НА ...ИЧЕСКИЯ СТОПАДЖИЯ <<<
УЧЕНИЧЕСКИЯ


Пътеводител на ученическия стопаджия

Клас, стани! Клас, мирно! Здравейте, ученици! Днешният ни урок е за възпитанието и обучението. Запишете си темата: "Пътеводител на ученическия стопаджия".

След кратко наблюдение върху поведението на подрастващите и реакциите на околните, установихме, че темата има два аспекта, обобщени във въпросите: "Така ли те възпитават вкъщи?" и "На това ли ви учат в училище?" Моля, запишете първа точка от урока:

"ПЪТЕВОДИТЕЛ НА ПЕДАГОГИЧЕСКИЯ СТОПАДЖИЯ"

Ако очаквате да ви издекламирам някоя "Педагогическа поема", ще ви разочаровам, защото според мене възпитанието си е чиста житейска проза. Ако ли пък се надявате да чуете моя вариант на "От 2 до 5", боя се, че той ще бъде не по Чуковски, а по чукотски - в смисъл, че в тая област се чувствам не по-умна от чукчите във вицовете. Та какво право имам да ви говоря за възпитание, след като дори не съм сигурна, че аз самата съм възпитана? Наистина, сега вече от опит знам, че възпитанието по-скоро пречи на човек да успее в живота. Но едно време, когато бях малка и наивна, сериозно се притеснявах дали моите твърде млади родители имат необходимия педагогически опит, затова се абонирах за списания като "Семейство и училище" и се опитвах сама да запълня пропуските във възпитанието си.

Казват, че детският ум е "табула раза", празна дъска. Явно затова някои възпитатели гледат на белите полета като на място за реклама и се опитват да залепят там посланията си - натрапчиви и крещящи като амбулантни търговци. Затова искрено се радвам, когато видя, че здравият детски разум съумява да ги пренебрегне или да ги отхвърли. Пред очите си имам един типичен пример - племенницата ми Ели, която е безспорно добро дете, но същевременно напълно подкрепя принципа "Прекален светец и Богу не е драг". Не мога да си спомня кога за първи път бях поразена от нейния реализъм и детско трезвомислие. Може би когато беше на 2-3 години и се опитвах да я убедя, че ще получи награда, ако слуша, а малката ми отговори с искрено съжаление: "Не става, днес вече слушах веднъж!" Или пък когато се беше скрила зад фотьойла и аз, сигурна, че прави пакост, я запитах: "Какво правиш там?", а тя надникна из зад облегалката и каза убедително: "Нещо друго!"

Всяко нормално дете умее това, което възрастните забравят - да държи на своето. Прави го кога с хитрост, кога с наивност. Чудя се кое от двете преобладава в изрази като "Ще си легна, когато си легнат ония хора там" (сочи светеща улична лампа) и "Поиграй си с мене още 5 минути, ама без да ги броиш!" Племенницата ми от съвсем малка демонстрира собствен вкус. Веднъж се опитвах да я убедя да изяде нещо вероятно изключително полезно, но сигурно не много съблазнително. Изиграх цял театър, за да я заинтригувам, примлясквах и възклицавах: "Ммм, колко вкусно!" Накрая тя прояви интерес и попита: "Кусно ли е?" Обнадеждено казах "да", а тя ме репликира: "Папи си го ти тогава!"

Децата често оценяват себе си и своите действия по-обективно от нас, възрастните. Например, на въпроса дали си е подредила нещата - това беше условие, за да отидем на кино - Ели отговори точно и ясно: "Отвън - горе-долу, а отвътре - чат-пат."

Може би ви прави впечатление, че по първа точка от темата не записах нито една формула и нито една теорема. Така е - за съжаление педагогиката не е точна наука. Но за да й придам по-наукообразен вид, ще се опитам да формулирам поне една хипотеза: "Ако детето получава от възрастните личен пример, уважение и свобода, има голяма вероятност то да стане свестен човек".

А сега, моля, запишете втората точка от днешния урок:

"ПЪТЕВОДИТЕЛ НА ДИДАКТИЧЕСКИЯ СТОПАДЖИЯ"

Съветвам ви по тази точка да си водите записки с молив и гумичка в ръка, защото напоследък правилата в образователната ни система издържат по-кратко и от малотрайните колбаси. Даже се чудя дали скоро върху учебниците няма да се появят печати "срок на годност - до еди-коя си дата".

За да не се окаже, че написаното от мен е остаряло още преди този брой да излезе от печат, ще се въздържа от конкретни разработки и ще посоча само някои основни правила и примери.

Предполагам, никой няма да оспори твърдението, че трябва да се учи не за училището, а за живота. Сигурна съм, че с мене ще се съгласи всеки възпитаник на езикова гимназия, който при пътуване в чужбина е оставал неприятно изненадан от факта, че умее да разговаря за Шекспир или Гьоте, но не знае как да каже: "Искам хляб и вода!" А също и всеки, който в студентската си книжка има добра оценка по програмиране, но не знае от кое копче се включва компютъра.

По български език не виждам защо учениците да залягат особено. Така де - да сте видели обява за работа, в която да има изискване за добро владеене на българския? Достатъчно е, ако абитуриентите могат да преценят, че думите "лъжица", "мечка" и "пръчка" не са форми за женски род на "лъжец", "меч" и "пръч".

Виж, литературата е много необходим предмет. Смело мога да заявява, че от детския роман "Незнайко на Луната" научих за икономиката изобщо и за акционерните дружества в частност много повече, отколкото от всичката специализирана литература. А пък философските течения и до ден днешен щяха да са ми толкова неясни, колкото и на повечето университетски преподаватели, ако не бях попаднала на един прекрасен разказ на Станислав Лем - в него космическият пътешественик Йон Тихи се среща с неща, които много приличат на картофи, но не са картофи, а философи от различни школи ги описват съгласно своите учения. До този момент не бях предполагала, че есенцията на една философия може да се събере в 2-3 фрази!

Имам някои възражения към математиката. Първо, какво му е простото на простото тройно правило? Второ, откъде накъде геометрията ще лепи на телата етикети "правилно" и "неправилно" - това е чиста проба дискриминация! И трето - много отвлечено се преподава. Убедена съм, че за децата ще е и по-разбираемо, и по-полезно, ако задачите изглеждат така: "Тръба А пълни басейн за 37 минути, тръба Б - за 78 минути, а тръба В го изпразва за 63 минути. Пита се: а) колко е глобата за къпане в басейна без шапка и задръстване на тръба В; б) колко пъти трябва да хванете гъбички, за да се сетите че басейнът е без разрешително от ХЕИ?"

По физическо възпитание е целесъобразно да се изучават следните дисциплини: носене на две дини под една мишница, щафетно предаване на отговорност, хвърляне на прах в очите и висок скок в йерархията.

По музика учениците трябва да се информират, че най-подходящото облекло за слушане на "Малка нощна музика" не е непременно пижама. За всички останали произведения е достатъчно да се знае само къде се продават качествени шумозаглушители.

Останалите учебни предмети са необходими, за да не остават бели полета в общата ни култура, а също и в решаваните кръстословици, ако не можем да се сетим за химичен елемент, древен цар или столица с три букви.

Предлагам въвеждането на още три учебни предмета. Счетоводството и правото ще са от полза на всеки, за да познава законите и да знае как да ги заобикаля. (Спомнете си, че Ал Капоне влезе в затвора заради неправилно попълнени данъчни декларации!) А пък се астрономията ще помогне на младите хора, които не намират условия за съществуване у нас, да потърсят живот на Марс.


На стоп ви взе
Мариана Евлогиева
web design: web @ interpres.org
илюстрации: valeri @ interpres.org