<<< ПЪТЕВОДИТЕЛ НА ...ИЧЕСКИЯ СТОПАДЖИЯ <<<
ИСТЕРИЧЕСКИЯ


Пътеводител на истерическия стопаджия

Обикновено избягвам да се качвам на автостоп в колите на яки момчета с голяма обиколка на врата. Но като видях на съседната седалка дребното човече, в крайна сметка двамата не ми се сториха чак толкова опасни спътници, затова им помахах. Дребничкият се представи като Истерикс, а грамадният - като Обезпокоикс. За да не остана по-назад, аз пък се представих като госпожица М. Истерия. По време на съвместното ни пътуване, траяло не по-дълго от сеанс при психоаналитик, двамата ми спътници успяха да споделят с мене всичките си - или поне повечето - страхове и притеснения. Май проблемите на Истерикс не бяха повече отколкото на приятеля му, но при него те трябваше да се разпределят върху доста по-малка телесна маса, затова концентрацията на тревожност беше по-голяма отколкото при Обезпокоикс. За съжаление, не успях да ги опозная по-добре, защото след има-няма час ни спря кола на КАТ - това не означава, каквото си мислите, ами служба за Контрол и Анализ на Тревожността. Двама строги мъже - инспектор Стресов и старшина Вардинов - накараха моите спътници да направят бърз тест, ужасиха се промилите безпокойство в кръвта им и се наложи да ги закопчаят. Имам предвид не да им сложат белезници, а да закопчаят и завържат отзад ръкавите на усмирителните ризи.

Няма да ви разказвам подробно за това мое пътуване, защото смятам да пробутам историята на Холивуд. Мисля, че ще излезе сносен сценарий, макар че още се колебая за името - дали да бъде "Истерикс и Обезпокоикс при истерианците" или "Истерикс и Обезпокоикс - мисия Психопатра".

Но най-малкото, което ви дължа, след като започнах този разказ, е да споделя с вас изводите и поуките от това запознанство, да ви дам - при това съвсем безплатно - някои съвети относно безпокойството и начините за преодоляването му.

Много ме изненада, че канарата Обезпокоикс изказа сериозни притеснения за здравето си. (По-късно се порових из статистически данни и разбрах, че няма нищо чудно - това всъщност е страх номер 1 на мнозинството хора.) Е, коя съм аз, че да му се смея - нали поне веднъж годишно "боледувам" от рак, защото самоуважението не ми позволява да си помисля, че някой мой здравословен проблем може да се дължи на незначително заболяване. Ако и вие имате такива проблеми, съветвам ви да се откажете от скъпите лекарства - валерианът ще свърши същата работа и ще ви излезе по-евтино.

Истерикс, който не пращеше от физическо здраве и затова нямаше какво толкова да губи в това отношение, се притесняваше повече за материалното си благополучие. (Справката показа, че и той не е особено оригинален, защото това пък се оказа страх номер 2 в класацията на статистиците.) Виж, на такива като него не може да се помогне само с валериан. И слава богу! - биха казали застрахователните агенти, които иначе щяха да фалират.

Напоследък българинът не се бои, че ще оберат жилището му, докато е на почивка - половината въобще не могат да си позволят да идат някъде, а пък при останалите не остава нищо за обиране, защото всичко ценно трябва да се продаде или заложи, за да си платят почивката.

Е да, ама пак се налага да излизаме от дома си - някои все още ходят на работа. Как да разберете, дали някой не е влизал в жилището във ваше отсъствие? Ами можете да поставите бисквита под изтривалката и ако вечерта я намерите счупена, някой се е навъртал пред вратата. Внимание - не се престаравайте! Няма да има по-голям ефект, ако освен бисквитка поставите масло, конфитюр, китайски порцеланов сервиз за чай от 12 части и семейните сребърни прибори!

Ако се боите от пожар, ако винаги се притеснявате дали ютията или бързоварът не са включени, свикнете да ги носите винаги със себе си. За съжаление, съветът е неприложим за готварската печка и бойлера. Не е разумно и да мъкнете навсякъде вратата на жилището, ако ви е страх да не я забравите отключена.

На трето място се класират страховете, свързани със секса. Жените намират начин да го избягнат, като се оправдават с главоболие. А пък мъжете, които се боят от провал, прехвърлят отговорността на партньорките си. Най-хитро се е измъкнал Хамлет - той се отървал от притесненията си с призива "Офелия, иди в манастир!"

Не са малко хората, които се притесняват да не станат обект на сексуален тормоз или да не бъдат обвинени в това. Хитрите японски застрахователи даже продават застраховки срещу тези страхове. Но най-радикалното разрешение и за мъжете, и за жените, тормозени от евентуални сексуални посегателства или обвинения, е да си сменят пола!

Не ми се коментира подробно страхът от зъболекари - ще ви кажа само, че зъболекарският кабинет е май единственото място, където изведнъж мъжете стават кавалери и отстъпват реда си с обяснението "Дамите са с предимство!"

Ако това, което най-често ви докарва до истерия, са постъпките на други хора, препоръчвам ви да преброите до 10 или най-добре до 100 - не че това ще помогне особено, но когато свършите с броенето, другият вече няма да очаква реакция и адски ще се изненада, като го фраснете!

Ако сте от онези, които страхуват се и от сянката си, просто избягвайте слънцето.

А ако по никакъв начин не можете да преодолеете тревогите си, успокоявайте се с мисълта, че правите добро - какво щяха да ядат психиатрите и продавачите на средства за къдрене и гел за коса, ако не ви се изправяше косата от страх?

И най-накрая, ако нищо друго не ви помага, замислете се как се наричат хората, които вече от нищо не се безпокоят. Е, аз за себе си съм избрала - по-добре истерик, отколкото покойник!


На стоп ви взе
Мариана Евлогиева
web design: web @ interpres.org
илюстрации: valeri @ interpres.org