<<< ПЪТЕВОДИТЕЛ НА ...ИЧЕСКИЯ СТОПАДЖИЯ <<<
МИТОЛОГИЧЕСКИЯ


Пътеводител на митологическия стопаджия

Чудех се как да ви го кажа, затова ще карам направо: имам една лоша и добра новина. Лошата новина е, че Дядо Коледа (в превод на български за читателите над тийнейджърска възраст - Дядо Мраз) не съществува! А добрата новина е, че, както се казва, истината ще ви направи свободни. Вярно, че добрата новина не е чак толкова успокояваща, но затова пък и лошата новина не е чак толкова новина - особено за по-наблюдателните, които още на 3-4 години са забелязали, че добрият дядо кой знае защо носи под мантията си панталоните и обувките на тати.

Струва ми се, че българинът е много вярващ - в смисъл, че вярва в много неща, често взаимно изключващи се. Затова ще се опитам да разсея някои разпространени митове. Не за друго, а за да не се разочаровате и вие някой ден като мене, когато разбрах, че животното, под чийто знак съм родена според китайския календар - дракон - го няма в зоологическата градина. Пък и с тези знания можете да блеснете в светски разговор на предстоящите празнични софри.

Ако искате да впечатлите компанията с ерудиция, можете да споделите, че виенският валс не идва от Виена, а е бил показан за пръв път в средата на 18 век в Бавария. За сметка на това пък именно виенчаните са измислили смятаните за френски патент кроасани. Ако на масата има електроинженер, непременно го информирайте, че истинският изобретател на електрическата крушка не е Едисон, а немският часовникар Хайнрих Гьобел, който осветявал по този начин работилницата си още през 1854 г. Ако до вас седи християнин, убедете го, че Нерон изобщо не е бил лош човек, а просто християнските историци са унищожили всички документи, в които е споменаван с добро. И за да се отървете от децата на домакините, които настояват да гледате с тях филм за Астерикс и Обеликс, кажете им, че това са пълни глупости и че славните гали в действителност изобщо не са похапвали печени бутчета от диви прасета, защото четинестите животни са били свещени в Галия. Други полезни факти можете да намерите в "Нов лексикон на популярните заблуди" на издателство "Айхборн" - Франкфурт на Майн или в книгата "Най-разпространените заблуждения" на Лудвиг Соучек. Може и да не успеете да намерите книгите, което не бива да ви притеснява - и без това едва ли пак ще ви поканят в същата компания. Какво да се прави - хората са привързани към заблудите си и трудно се разделят с тях...

Може и да е вярно, че човечеството се прощава с миналото си със смях, но заблужденията си не дава без бой. Затова на един английски пастор му се наложило да се извинява, задето казал пред деца, че Санта Клаус не съществува. А пък в САЩ след двегодишен съдебен процес Върховният съд отказа да забрани Коледа.

Дали е случайно, че човечеството почита най-вече онези, които са му позволили да си прави илюзии за себе си? Ако искате примери, ето ги:

- Гореспоменатият Едисон, който демонстрира първия звукозапис, по този начин става баща на музикалния шоубизнес и дарява на много изпълнители на плейбек заблуда, че могат да пеят;

- Англичанинът Артър Уайн, който публикува първата кръстословица и така става предводител на огромни народни маси които знаят как се казва изкуствен език с три букви и са горди не с енциклопедичната, а с кръстословичната си култура;

- и, разбира се, братя Люмиер и Уолт Дисни, които захранват с образи банката за илюзии на хората с по-слабо въображение.

Това ме кара да се замисля - дали пък да не опитам обратното: да дам на хората нови илюзии, вместо да им отнемам старите? Вярно, по природа съм скептично настроена - като онези, които казваха, че по-скоро камила ще мине през иглени уши, отколкото Камила Боулз-Паркър ще влезе в Бъкингамския дворец. Само че животът опровергава скептиците - втората Камила влезе през парадния вход, пък и по-добре изглеждащата й съименичка би могла да мине през ухото на някоя достатъчно голяма игла.

Все пак - иде Коледа, а това е времето, когато на човек му се иска да вярва във приказки. Затова нахвърлях няколко примерни сюжета.

Дали да не ви разкажа нов вариант на "Приказки по телефона" - за благотворителна акция на БТК, която по празниците въвежда услугата "Възбуждане по телефона" и в рамките на промоцията телефонистите пъшкат в ухото ви съвсем безплатно, независимо кой номер набирате?

Или пък непоправимите оптимисти ще предпочетат да чуят нещо по-ведро? Готово: имам под ръка един фантастичен сюжет за средностатистическо семейство, което има достатъчно пари да си напазарува за празниците. Добрите търговци, за разлика от друга година, не са надули цените. Колата на нашите герои пали от раз въпреки студа, защото й купуват само свещи от свещоливницата на Светия синод, а в центъра веднага намират място за паркиране. А пък когато се налага да ползват градски транспорт, шофьорите като по чудо не са изненадани от снега, ами автобусите дори са с вериги, за всеки случай - по-добре да карат с вериги, отколкото да лежат зад решетки заради катастрофа, нали така?

Не, това е твърде розово и напудрено - дори на Коледа няма да мине. Затова имам резервна песимистична приказка - за Пепеляшка, която успява да иде на бала и да омае принца, но точно в полунощ шампоанът й против пърхот престава да действа!

Я по-добре да се придържам към класиката! Ето последния сюжет - той е привидно архаичен и започва с "Имало едно време един дядо и една баба". Естествено, става дума за Дядо Мраз и червената бабичка Снежанка. Ама защо червена бабичка - ще пита някой. Елементарно: Че е червена, червена е, защото е социалистическо изобретение. А че е бабичка, пресметнете и сами - ако около 1944 е била младо момиче, сега Снежанка е поне на седемдесет години. За да бъда в крак с новите тенденции в съвременната проза, ще вмъкна и криминален елемент - например джуджетата отмъкват чувала с подаръците и го връщат срещу откуп. Няма да се размине и без еротика - да кажем, Снежанка толкова кръшка, че сложила рога даже и на елените. А големият корем на съпруга й крие една позорна тайна - старецът е бременен. Пак добре, ако роди момиченце - значи е от жена му. Но да му мисли, ако детето има рогца и подозрението за бащинство падне върху елените, или пък ако са близнаци - от джуджетата! Няма да липсва и семейна драма - Снежанка непрекъснато прави скандали и вика на Дядо Мраз: "Да те вземат рогатите", така че на него не му остава нищо друго, освен да впрегне елените, да иде в най-близката полярна кръчма и да пие чак до сутринта. Като се има предвид, че на полюса сутринта идва след шест месеца, нищо чудно, че добрия старец ходи все с червен нос.

Е, при тези обстоятелства, ще е истинско чудо, ако в поставеното под елхата чорапче намерите нещо друго, освен бримки!


На стоп ви взе
Мариана Евлогиева
web design: web @ interpres.org
илюстрации: valeri @ interpres.org