<<< ПЪТЕВОДИТЕЛ НА ...ИЧЕСКИЯ СТОПАДЖИЯ <<<
НАТУРАЛИСТИЧЕСКИЯ


Пътеводител на натуралистическия стопаджия

Внимание, внимание! Умоляват се пътниците, които бързат, да слязат! Днес ще направим решителна крачка назад. И по-точно - назад към природата, както казвал един добре информиран източник, пожелал да стане известен. (Всъщност освен с тази фраза той май е известен на широката общественост само с това, че давал много пари за детски домове и ги пълнел със собствени деца. Но към природата на клюката и клюкарите ще се върнем друг път.)

За живелите преди нас съдим по това, което е останало от тях. И ако самите хора, както се казва, са от прах и на прах стават, боклуците им са много по-разнообразни от тленните им останки. А те - боклуците - ставали все по-меки и податливи за обработка, но и все по-неунищожими. Във връзка с преобладаващите видове боклуци (ако са по-стари, наричат ги археологически находки), се говори за каменна, желязна и бронзова ера и дори за няколко самозвани златни века. Ако се съди по това, че сега предаваме на децата и внуците си гумените отпадъци така, както едно време са предавали от поколение на поколение сребърните прибори и златните накити, в момента безспорно се намираме в Гумената ера. Та по този повод нека си кажем някои неща - както се казва - право, гуме, та в очите.

ПРОИЗХОД И СВОЙСТВА НА ГУМАТА

Гумата е пример за природен продукт, който е подложен на такава обработка, че дори и родната му майка - Природата - не може да го познае. Суровината за производството на гума се добива в Подгумер и някои други гумбернии.

Гумата уплътнява - при нея празно няма.

Гумата омекотява. Ако е гений човека, измислил колелото, не по-малко гениален е оня, който е облякъл колелото във въздух и каучук.

Гумата изолира. От една страна - добре, че не ни се налага да пипаме жици с голи ръце. Но, от друга страна, гумените подметки ни изолират и от земните токове - дали не е това причината съвременният Атлас да изгуби връзката с майка си Гея и да стане толкова слаб?

Гумата е основна съставка на ластика, а той, както е всеизвестно, във всякаква ситуация помага на човек да си върже гащите!

ГУМАТА В РАЗВИТИЕТО НА ИНДИВИДА И НА ОБЩЕСТВОТО

Ако Библията беше писана в наше време, щеше да започне не с "в в началото бе Словото" (т.е. Думата), а с "в началото бе Гумата". Човешкият живот често започва и свършва със спукана гума. (За справка: вицовете за пробити кондоми и бюлетините на КАТ и водно-спасителните служби.) Тя ни съпровожда от люлката до гроба: като се почне с бибероните и се мине през гумените топки за игра, залъгалките за възрастни от секс шоповете, та чак до новата мода - гумени копия на внучета за любящи баби и дядовци. И макар че лично мене ме е страх от заместители, не мога да не забележа, че те са станали необходими като слънцето и въздуха за всяко живо същество.

ГУМАТА НАША НАСЪЩНА

Водейки се от максимата, че е по-добре да си в устата на хората, отколкото в краката им, гумата се е издигнала от гумата за подметки до така наречената "гума за джваканье" или "жевательная резинка" - тоест дъвката. Не вярвайте на рекламите, че тя се дъвче след ядене - всъщност по-често се дъвче вместо това. Затова, наред с дъвката без калории и дъвките с вкус на мента, очаквам скоро да се появят и нови видове с по-засищащи вкусове:

- за ценителите на подправки - с чесън и къри;

- за радетелите за тънка талия - с пилешки бульон и салати без майонеза;

- за махмурлии - със зелев сок и аспирин;

- за любителите на китайската кухня - с вкус на свински ребърца в сладко-кисел сос с бамбукови връхчета;

- за патриотите - с вкус на чеверме, шкембе чорба, яйца по панагюрски, пача, бахур или боб с пръжки;

- за вечно бързащите - с хотдог или хамбургер;

- за учениците - с баничка и боза;

- за пенсионерите - с кисело мляко.

А за другите остават кулинарните предавания по телевизията, която ненапразно се смята за дъвка за очите.

Но човек не живее, за да дъвче, а дъвче, за да живее. Затова нека поговорим за

ГУМАТА И ВСЕ ПО-ПЪЛНОТО ЗАДОВОЛЯВАНЕ НА ЧОВЕШКИТЕ ПОТРЕБНОСТИ.

Гумата ни облича. Не говоря само за плавници и противогази, които са официално облекло за водолази и военни. Гумата е в гардероба (или на стола, или на пода - в зависимост от това кой къде си държи дрехите) на всеки. Ако греша, нека оня, който няма нито гуменки, нито гумирано яке или шлифер, вземе галош и го хвърли по мене!

Гумата украсява дома ни - разбираемо е, нали гуменото цвете не го плаши нито прекалено рядкото, нито прекалено честото поливане.

Гумата е в икономиката. Неслучайно едно време големите магазини се наричаха ГУМ-ове. (За сведение на родените през последните петнадесетина години: ГУМ не означава "Гумен УМ", а "градски универсален магазин".)

Гумата е в политиката, където лидери с гумени глави и твърде еластични принципи мачкат електоралните единици като гумени играчки.

Гумата е в основата на съвременната идеология - гуманизма, който прокламира, че е по-удобно да си гумен и гуманен, отколкото умен и хуманен. Очаква се скоро да излязат от печат новият "Гуманистически манифест" и първи брой на партийния орган в. "Гума", който в уводната си статия ще разясни защо вече гордо звучи не "човек", а "въздух под налягане" или "плондер". Основно задължение на членовете е да бъдат толкова надути, че ако се налага, дори да се спукат от вярност към партийните идеали.

С две думи - съвременният човек има ново божество: той се кланя не само на Златния, но и на гумения телец. Модерната религия си има своите иГумени и иГуменки, проповядващи преклонение пред гумата, която ще спаси света. (Е, ако не друго, кондомите поне спасяват от СПИН).

ГУМА ЗА ДВАМА

Ако някога любовта на мъжа е минавала през стомаха, то днес любовта (и на мъжа, и на жената) минава през гумата. Нямам предвид кампаниите за безопасен секс, нито пък инфлацията на чувствата, пример за която е това, че днешният рицар не защитава дамата на сърцето с железни гърди, не се кълне в златното си сърце, а просто подхвърля на своята Жулиета, че й е навит като градинарски маркуч на кофа. Говоря за отчуждението, заради което изкуственото дишане не се прави уста в уста, а маркуч в маркуч - с противогаз. Вече дори сексът е занимание самотно: партньорите не се ухажват, ами направо се купуват от витрината на специализираните магазини. Най-подходящата песен за серенада вече е "Бледа кукла си ти", а безопасен секс значи да не пушиш в леглото, за да не пламне гумената булка. Но пък най-после придоби смисъл изразът "Где го чукаш, где се пука"!

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ И ПРЕХОДНИ РАЗПОРЕДБИ

Много ми се искаше да ви кажа нещо изключително умно за завършек. Но каквото напише моливът, може да го заличи гумата. Затова искам само да повторя това, което цитирах в началото: Човечество, назад към природата, докато гумата не ни е изтрила от лицето на земята!


На стоп ви взе
Мариана Евлогиева
web design: web @ interpres.org
илюстрации: valeri @ interpres.org