<<< ПЪТЕВОДИТЕЛ НА ...ИЧЕСКИЯ СТОПАДЖИЯ <<<
СТАТИСТИЧЕСКИЯ


Пътеводител на статистическия стопаджия

Есен е, а по традиция наесен се броят пилците. Затова ви моля да попълните по един граничен статистически лист, преди да преминем границата между действителността и статистиката. Като изключим броенето на пилците, статистиката не е традиционна българска добродетел. Народна метеорология има, но да сте чували за народна статистика? Някогашните българи са се задоволявали с мъгляви обобщения като: "Власите накрай Дунава се давят". Нито дума за това колко процента от власите се давят в неохранявани зони и колко правят това под вещото ръководство на професионален спасител; за кой край по-точно става дума; на какво разстояние от бреговата ивица; какво е нивото на реката в сантиметри и т. н. Двадесети век обаче коренно промени мисленето на българите - без преувеличение може да се каже, че въоръжени с лист и химикалка статистици броиха народа така, както и турчин не го е броил. Е, какво чудно тогава, че от ранна училищна възраст подрастващите започваха да мислят като изпечени статистици и украсяваха стени и лексикони със статистически послания като: "Осем часа учим, осем часа спим, а в останалото време гаджета въртим!"

Не са прави ония, които правят злобни намеци за "стъкмистика" и казват, че статистиката е като банския костюм - показва много, а скрива главното. Всъщност тя разкрива много неща за този, който не се притеснява да надзърне през банския. Например прочетох в един вестник, че почитателите на един сапунен сериал са 35% жени и 30% мъже. И веднага надуших горещата новина - 35% от българите са хермафродити! Друг вестник ме убеди, че "Отказваме млякото, пестим за ракия". Ами че това е просто по-тактичен начин да се каже, че нацията застарява и затова заменя майчиното мляко с бащината пърцуца! Пак от медиите научих, че идеалното кръвно налягане е между 80 и 120. Значи 100 на 100 е перфектно? (Лекарите май викат на това "прединфарктно състояние, но какво друго да очакваме от хора, които са кандидатствали медицина само защото не са били добри със смятането...) Статистиката е науката, която ми дава вяра в доброто и в човека. Само тя може да ме убеди например, че тежката престъпност намалява - та нали по времето на Каин и Авел цели 50% от хората са били братоубийци!

Искам да опровергая още една заблуда - че статистици са само статисти в науката и че са просто хора, които боравят добре с числата (но не толкова добре, че да станат счетоводители). Статистиката може и да ви изглежда суха, но не мислете статистиците за сухари. Я се опитайте да познаете с какво ли си е запълвал времето Джероламо Кардана, който влязъл в историята на статистиката със основополагащото заключение, че всяка страна от зара има еднакъв шанс да бъде хвърлена, ако "зарът е честен". На мене лично това най ми прилича на извинение пред жената, че парите за хляб на семейството пак са проиграни на комар! Друг един патриарх на статистиката - Карл Фридрих Гаус - посветил живота си на анализа на вероятностите. Но ако вместо само да теоретизира беше проявил малко практичност, можеше да направи при букмейкъра си залог 1:20000, че ще влезе в историята като статистика, вдъхновил най-много творци. Е, вероятността да го нарисува Леонардо Да Винчи наистина е била 1 към безкрайност - все пак Гаус се е родил няколко века след Леонардо. Затова пък образът му е изкушавал доста незнайни художници-фалшификатори от края на двадесети век - най-вече заради факта, че тъкмо Гаус бил изобразен върху последната банкнота от 10 германски марки.

За да не ме помислите за една средностатистическа наивничка на средна възраст, която вярва на всичко написано черно на бяло, трябва да отбележа, че имам куп съмнения и смятам, че статистиците ми дължат някои отговори. Питам:

Защо и в най-затънтената библиотека в САЩ може да се намери справочник, в който пише (с точност до третия знак след десетичната запетая) по колко бълхи се падат на едно американско куче, а в България броят на гласоподаватели според изборните листи варира с плюс-минус половин милион?

Кой и по каква методика изчисли, че на гол тумбак от населението се падат точно по чифте пищови?

Защо броят бирите на глава от населението, като е всеизвестно, че бирите се падат не на глава, а на коремче?

Защо казват по колко яйца изяжда годишно българинът, но крият името на българина, който изяжда яйцата, полагащи се на мене и на другите, които не ядат яйца?

Защо от десетилетия статистиците заблуждават производителите на кухненски маси и мивки, че българските домакини са с ръст под 160 см. по чехли, та дори на такива, на които в личните документи пише "ръст - среден", им се налага да приклякат или да се сгъват като буквата "Г", докато домакинстват? (Не използвам ръста си като оправдание за това, че не си падам по къщната работа, нито пък претендирам за статистическа прецизност, но наистина не познавам жена над метър и шестдесет, която да изпитва удоволствие от суетенето над кухненската маса и мивката.)

Каква е вероятността жена, която носи обувки над 39 номер, да тежи под 50 кг. и да може да носи всекидневни обувки на тънко 15-сантиметрово токче? И защо тази информация се крие от производителите на обувки?

Ако един шизофреник се изживява ту като майка Тереза, ту като Анибал Лектър, дали средностатистически той е един приятен във всяко отношение човек?

Мога ли да дам под съд за обида авторите на медицинските статистики, според които всеки четвърти човек страда от някакво психическо заболяване, ако аз съм четвъртата на масата, а другите трима са нормални?

Това последното май е твърде лично. Но пък имам право да говоря и от личен опит, тъй като съм била опитно зайче на статистици и анкетьори. Последния път по телефона ми се обадиха от една агенция, популярна като Ем Да Ем Не, и ме свариха тъкмо като търках с две ръце загоряла тава и в същото време се опитвах с палеца на крака да превключа телевизора на нещо различно от спорт. Резултатът от изследването вероятно гласи, че "в неделя следобед висшистките във възрастовата група от 30 до 40 години гледат телевизия Х." Всъщност правилното заключение е: "доста подвижни за възрастта си загори-тенджери гледат каквото се случи, когато прехвърлят с крак каналите"!

Надявам се всеки средностатистически читател да си е направил извода, че 90% от статистиците съсипват доброто име на останалите 40%. А от мене едно да знаете: Вярвайте на само статистика, която вие самите сте фалшифицирали!


Според 99,9% от запитаните
На стоп ви взе
Мариана Евлогиева
web design: web @ interpres.org
илюстрации: valeri @ interpres.org