<<< ПЪТЕВОДИТЕЛ НА ...ИЧЕСКИЯ СТОПАДЖИЯ <<<
МИТНИЧЕСКИЯ


Пътеводител на митническия стопаджия

Уважаеми спътници, няма как да не сте забелязали, че докато пътуваме, непрекъснато се озъртам неспокойно на всички страни. Цяло чудо е, че още не сме попадали на представители на онази порода пазители на съвременна България, наречени митничари. Честно ви казвам, направо ще ми олекне, когато най-после ни спипат и чуя познатото: "Имате ли нещо да декларирате?" Разбира се, знам, че всичко, което кажа, ще бъде използвано против мене. Но някак си ме ласкае мисълта да ме смятат за човек, който притежава нещо ценно... Ех, с каква носталгия си спомням как преди години един митничар почти ме убеди, че уокменчето, което бях купила в Германия за 40 марки, трябва да се декларира, защото в България можело да се продаде за 800 лева. Както се казва, с една дума ме нави - веднага му предложих да го продаде за 800 лева, пък после да си разделим по 400. Само че той май не си вярваше много-много, та се разминах и с плащането на мито, и с 360 лева чиста печалба.

През последните години не съм пътувала в чужбина и като едното нищо бих могла да получа комплекс за малоценност поради липсата на гранични служители, които да ми повдигат самочувствието. Добре, че най-после правителството се погрижи за такива като мене. Как ли? Ами както го е казал коалиционният им партньор: "Ако Мохамед не иде при митничарите, митничарите ще дойдат при Мохамед!" Така бяха създадени мобилните групи на митническата полиция. Много съм слушала да се говори за Европа без граници, но преди не ми беше хрумвало, че това означава, че границите вече няма да са между държавите, а навсякъде!

Когато "Краун ейджънтс" взеха управлението на митниците, бях скептично настроена. Не се безпокоях, че частна фирма ще пази държавните ни интереси. Преди ни управляваха фондации, защо пък сега да не дадем държавната власт на фирми - срещу процент? Само малко се притесних, че англичаните прекалено държат на етикета - те не разговарят с някого, ако не са му представени официално - та се притеснявах как ще общуват със закононарушителите. Затова камък ми падна от сърцето, като разбрах, че във всяка група освен агент на короната влизат и митничар, и служител на НСБОП. Но защо да се ограничаваме само с това? Тайно се надявам, че дори ако не си купува списание "За жената", министър Милен Велчев чете броя на съпругата си, затова ще резюмирам тука моята програма за мобилните митничари:

Първо, по принцип одобрявам, че тази работа е поверена на западняци. Че какво друго, ако не умел митничарски трик беше изобретяването на Желязната завеса? За позабравилите значението на този термин напомням, че става дума за повишаване на митата за внос на желязо. А понеже и децата знаят, че комунистът е "не човек, а желязо", по този начин Западът се опази от комунистическа инвазия. Но защо да наемаме само англичани - няма ли да ни се обидят Европейският съюз и САЩ, че ги пренебрегваме?

Второ, защо никъде не се казва, че във всяка група са необходими поне по двама митничари - от двата пола. Ами ако мъж-митничар спре жена, как ще провери например дали не носи контрабандни китайски бикини, купени без ДДС от Илиянци?

Трето, и това за служителя на НСБОП не ме удовлетворява напълно. Доколкото ми е известно, НСБОП означава Национална служба за борба с организираната престъпност. Е, какво излиза - все се говори, че трябва да се учим на работа в екип, пък се поощряват контрабандистите-индивидуалисти!

Четвърто, защо пък групите да са само от по трима? Вярно, че човек веднага се сеща за Светата троица и други свети неща като руска тройка, шведска тройка и тройка кебапчета с гарнитура, а също и за тримата глупаци. Но ако искаме всенародна подкрепа за мобилните групи, в тях трябва да се включат и представители на другите професии.

Веднага се сещам за служителите на Темида - те може да проверяват спрените за свидетелство за съдимост и за неплатени алименти.

Да се включат и катаджии, които да карат нарушителите да надуват балона и не само да отчитат количеството изпит алкохол, но и да установяват дали алкохолът е бил с платени акцизи и дали изпушените цигари са имали бандерол.

Инкасатори пък да дебнат за неплатени сметки.

Може да има и хора от строителния надзор: да контролират за Акт 16 за строеж на пясъчни дворци и въздушни кули.

Букмейкъри пък да събират неплатени залози и дългове от комар.

А за да се сложи край на слушането на пиратски песни, към мобилните митничари да се привлекат и музиканти (особено подходящи са например група "Контрол"), които да тарашат радиото и касетофона на колата.

Да се даде възможност и на учителите да изкарат някой лев от извънкласна работа - те да искат дипломите за проверка, а на заловените без документи да дават частни уроци, за да ги подготвят за матура или дори за кандидатстване във ВУЗ.

Предлагам към всяка група да има и лекар. Не, даже не един, а цяла лекарска комисия. Докато ДжиПи-то преглежда за мръсни нокти и за въшки, а стоматологът обещава, че няма да боли, психиатърът да провери защо лицето още не се води на психиатричен учет. Междувременно гастроентерологът да пусне в стомаха на заподозрения една сонда, за да провери дали не е консумирал дини, купени от сергия без касов апарат. А през това време хирургът да наточи скалпела и да се приготви за ампутация на крак или ръка, ако се окаже, че всичките крайници на шофьора са налице, а пък колата е с инвалиден номер.

Неволно щях да пропусна представителите на обществените организации. Че как например без член от ловно-рибарския съюз може да се установи, че някой наглед кротък човечец е опасен престъпник, който няма ловен билет, но най-нагло превозва с личното си МПС две парчета ловджийска наденица?

А пък представители на различните политически партии и без покана ще дотичат. Нима НДСВ биха пропуснали да вземат членски внос от всеки, който си е натъпкал багажника с буркани царска туршия?

И накрая да не забравя да спомена за магистралните служителките, чиито заплати не тежат на държавния бюджет. Ще ги познаете по това, че не носят униформи, защото работят под прикритие - най-вече под прикритието на нощта. Много внимавайте, ако някоя от тях ви спре, за да провери дали сте девствен и дали пренасяте венерически болести. Именно тези служителки са най-опасните - защото ако нищо не пренасяте, може и да ви подхвърлят!

След толкова полезни предложения към митническата полиция не мога да не дам и един съвет на пътниците: Ако не носите със себе си нищо друго освен умствен багаж, не си ровете из джобовете за пари - за такова нещо мито не дължите, тъй като в България умът вече няма никаква стойност. Затова смело можете да заявите като Оскар Уайлд: "Нямам нищо за деклариране, освен своя гений!"


На стоп ви взе
Мариана Евлогиева
web design: web @ interpres.org
илюстрации: valeri @ interpres.org