<<< ПЪТЕВОДИТЕЛ НА ...ИЧЕСКИЯ СТОПАДЖИЯ <<<
ПЕРСОНАЛИСТИЧЕСКИЯ


Пътеводител на персоналистическия стопаджия

Всичко започна в един прекрасен топъл летен ден... Звучи добре, но не е вярно. Всъщност времето беше такова, че даже и куче ти е жал да пуснеш навън. И то (времето, не кучето) беше единствената причина да кача на стоп един доста подозрителен тип. Очи: трескави. Коса: със затихващи функции. Ръст: снишаващ се. Особени белези: няма, ама само аз си знам колко ми струваше да не му направя няколко! За краткост по-долу ще наричаме го просто "Субекта".

Знаете, че съм изключително любезна със спътниците си, затова учтиво попитах:

- Закъде пътувате?

- А вас какво ви засяга? - сопна се Субектът. И за да е съвсем сигурен, че ще съжалявам, че съм го заговорила, продължи: - Да не би да сте сте упълномощена да събирате класифицирана информация? Разбирате ли изобщо значението на този правен термин?

- Ами-и-и, нещо като поверителна информация...

- Хм - изпръхтя презрително Субектът, - поверителна е информацията, за която се разказват поверия и легенди. Явно не сте запозната със Закона за защита на класифицираната информация и Правилника за неговото прилагане, приет с Постановление на Министерския съвет номер 276 от 02.12.2002 г., обнародвано в "Държавен вестник", брой 115 от 10.12.2002 г., изменено и допълнено в Държавен вестник", брой 22 от 2003 г. И очевидно не сте регистрирана като администратор на лични данни по Закона за защита на личните данни, в сила от 1 януари 2002 г.

Ако трябва да бъда точна, още преди последната запетая Субектът случайно изпадна от моето лично НЛО - в резултат на нещастното стечение на обстоятелствата, че без да искам отворих вратата и абсолютно неволно го побутнах. Но знам как щеше да завърши изречението, защото от изненада той не успя да си вземе огромната папка, в която открих любопитни документи.

За читателите, които са толкова блажено невежи по въпроса, колкото бях и аз преди срещата ми със Субекта, ще поясня, че за да събирате и обработвате лични данни, трябва да имате специално разрешение. (Такова ще получите само ако отговорите правилно на въпроса: "Напивали ли сте се до загуба на съзнание?" Честна дума, този въпрос не съм си го измислила аз!) Това накратко означава, че за използването на някой факт, вече не е достатъчно оправданието "Нема рима, ама е верно!"

Но стига обяснения, нека цитирам откритите в дебелата папка съчинения от жанра "донос с елементи на преразказ".

"Обектът ДС - съкратено от Дядо Стефчо - е заподозрян, че неправомерно събира и обработва лични данни на стотици жени: възраст, ръст, цвят на очите и косата, размери на бельото, предпочитани пози. Данните вероятно се съхраняват в тефтерче, което засега не е открито."

Тц, тц, тц, тц! Винаги съм подозирала лицето дядо Стефчо, че нарушава обществения морал, но сега се оказва, че нарушава и закона!

"Лице с кодово име "баба Стана от четвъртия етаж" под прикритието на документирани от ТЕЛК проблеми със зрението, слуха и трудноподвижност събира незаконно данни за обитателите на 27-етажен блок с 14 входа. Проверката показа, че това не е истинското й име, а прякор, тъй като всяка нейна информационна емисия за обществено-политическия живот в блока започва с думите: "Стана тя, каквато стана..." Подвеждащо е и уточнението "от четвъртия етаж" - всъщност въпросното лице живее на втория етаж, но често е забелязвано да виси от прозореца на стълбището на четвъртия етаж, откъдето има добра видимост към човекопотока във всичките 14 входа."

Е, тука нямам какво да кажа. Всъщност имам, но темата си заслужава отделен разказ, така че няма да си изгърмявам патроните сега.

"Обекти, известни в престъпните среди като "Царя" и "Принцесата", провеждат кастинги на принцове за избор на царски зет и неправомерно събират данни за произхода и имотното им състояние. За съжаление е трудно да се намерят свидетели, защото наред с данни те събират и главите на провалилите се на кастинга, а пък победителят няма интерес да свидетелства, защото е подкупен с половин царство."

Опа, дългата ръка на закона посегна и на приказките! Винаги съм се чудила как точно се казват седемте джуджета, тримата братя и трите глави на ламята. А то излиза, че имената се пазят в тайна заради Закона за защита на личните данни!

"Бай Пенчо, управител на заведение за обществено хранене и индивидуално пиене от типа "квартална кръчма" на хартиен носител тип "халваджийски тефтер" събира и съхранява информация за клиенти и изпитото от тях на вересия."

Е, тука явно Субектът се опитва да разчиства сметки, които си е правил без кръчмаря...

"Най-големият нелегален регистър на лични данни, събирани без съгласието на заинтересованите лица (и даже посмъртно), се разпространява в многомилионен тираж не само сред бого- и законобоязливи потребители, но дори и на места за лишаване от свобода. В регистъра са описани родствени връзки, сексуални предпочитания към държанки и балдъзи, нежелание за създаване на потомство с братови съпруги, сексуално посегателство над девственици с последваща бременност, имотно състояние на информатори на органите на местната власт, хигиенни навици за измиване на ръцете и други подобни факти. На виновните лица да бъде наложена глоба от 300 до 3000 сребърника и да се вземат мерки за изземане и засекретяване съгласно разпоредбите на ЗЗДЛ на регистъра "Библия"!"

На нашия Субект не му липсва размах! В началото си мислех, че законът е измислен само за да тормози редовите граждани и институции и да посъбере за хазната някой друг милион от глоби. А сега се оказва, че освен всичко друго това е и мащабна атеистическа кампания за обявяване на Библията извън закона!

За вас не знам, но аз се постреснах. И преди да са ме спипали, вместо свещички на елхата запалих: списъка на хората, на които обикновено пращам коледни картички; GSM-апарат с памет за 500 номера; бележника на програма за електронна поща, в който се съхраняват не само данни, но дори и снимки; телефонния указател, в полетата на който майка ми тайно си записва номера на роднини и познати; лексикона на племенницата, в който невръстната закононарушителка събира такива лични данни, че на закона ще му настръхнат всичките алинеи... От роднините ми май само против баща ми не открих веществени доказателства, което не значи, че не е престъпил закона, понеже той пък помни като слон!

Впрочем, ако и при вас тази година Дядо Коледа не е идвал, не се учудвайте - зад бялата брада, червените бузи и дружелюбното "Хо-хо-хо!" се криел един закоравял престъпник, който от векове събирал данни за това на кой адрес кое детенце колко слушка и по какви играчки си пада. В следствения арест заподозреният направил пълни самопризнания и бил осъден на доживотен домашен арест без право на обжалване!

P.S. Името и адресът на автора на доносите, наричан Субекта, не се пазят в редакцията, която не е регистрирана като администратор на лични данни. А освен това Субектът толкова си е блъскал главата в закона, а после и в стената, че страда от амнезия и даже името си не помни.


Регистрира, прошнурова,
пронумерова и свери с оригинала:

Мариана Евлогиева
web design: web @ interpres.org
илюстрации: valeri @ interpres.org