<<< ПЪТЕВОДИТЕЛ НА ...ИЧЕСКИЯ СТОПАДЖИЯ <<<
МИЛИТАРИСТИЧЕСКИЯПътеводител на
милитаристическия
стопаджия


Мир-р-р-но!

Ама моля ви се, не вие! Разбира се, че не го казвам на вас! На мене ми го казаха. Даже не съм сигурна дали ми го казаха или просто ми се стори, че чух точно тази команда, когато съдбата ме сблъска с поредния стопаджия.

И така, разрешете да доложа!

С полковник Енчо Енчев от Н-ското поделение сигурно щяхме да се разминем като два невидими "Стелт"-а, ако не бях спряла да видя дали не са ми меки гумите на НЛО-то. Той стоеше до своето МПС и аз го попитах с традиционното шофьорско дружелюбие: "Как е, колега, да не сме спукали гума?" Веднага съжалих за въпроса, защото вече бях видяла неговото МПС и отзад, и отпред, а пък то, откъдето и да го погледнеш, си беше танк. Полковник Енчев не ме скастри - сигурно не е положено по устав или пък Женевската конвенция забранява да се ругаят цивилни. Само каза снизходително, но с убедителността на ветеран от политпросветния фронт, че танковете нямат какво друго да губят, освен веригите си. Малко ми е трудно да ви преразкажа целия ни разговор. Е, моите реплики бяха лесни: повечко "Тъй вярно!" и тук-там по някое плахо "Съвсем не!" Но се затруднявам да цитирам по военному стегнатата реч на полковника, затова ще я преразкажа със свои думи. Оказа се, че той бил чел последните два от разказите ми и специално ме причаквал, за да изрази несъгласието си, че гледам на музикалния шоу бизнес като на междузвездни войни. Трябвало да сляза на земята и да разбера, че всъщност в наше време войната е шоу! "Ама как - опитах се да възразя - та на война умират хора..." Но той ми доказа с цифри, че жертвите на аборти за една година в България са над 50 хиляди, докато в смятаното за кърваво Априлско въстание били загинали едва 30 хиляди. "И все пак - упорствах аз - какво общо има войната с шоуто?" "Има, разбира се - настоя полковникът. Та нали в наши дни факт е не това, което се е случило, а това, което са показали по телевизията!" По-нататък няма да преразказвам; по-добре сами прочетете каква амбициозна телевизионна програма е разработил полковник Енчев:


06:00 Сутрешна гимнастика: модерен петобой (т.е. бият се пет държави), бягане с препятствия под кръстосан огън и висок скок върху мина.

06:15 Добро утро, деца: Приказка за храбрия оловен войник. Набляга се на воинските качества на войника и категорично се отрича, че го наричали оловен, защото пълнел манерката с друго освен с вода и затова сутрин главата му тежала като олово.

06:45 Военен хороскоп. Особеното е, че предсказанията се определят не от звездите, а от звездичките по пагоните, както и това, че според този хороскоп всички мъже са зодия Стрелец, а докато те отсъстват от дома, от жените им се очаква да са зодия Дева.

07:00 Сутрешен военен блок. Тема на деня: Развитие на частната инициатива - преди за започване на война трябваха поне две държави, сега стига и един Саддам.

10:00 По женски и по устав - ток шоу. Жени си говорят за военни тайни: Какво е общото между балетистиката и балистиката и между танка и танца и с какви други бижута се комбинират през този сезон колиетата с инкрустирани малки дамски атомни бомби?

12:00 Агрометеорологична прогноза: Танковете разораха земята, пролетната сеитба на мини ще започне навреме.

13:00 Минута е много - викторина на военна тематика. Въпросът към публиката е: Ако над виетнамските джунгли е хвърлян напалм, какво трябва да се хвърля над иракските пустини? Отговори: а) набук, б) надъб) в)натопол, г) накактус.

14:00 Кадри от международния видеообмен - оператори от "Енимал Планет" обикалят с камила и канят войниците да се снимат с нея в бедуински одежди и с халки на носа.

15:00 Ламята и златната ябълка - телевизионен театър за ламята, на която й пораснали още 2 глави, след като яла златна ябълка от район, в който са падали бомби с обеднен уран. В масовката участват и жители на Змейово, които са натрупали сценичен опит по време на протестите срещу рязането на ракети и складирането на отпадъци от тях.

17:00 Чорба, каша, чорба, каша и фасул - военно-кулинарно предаване.

18:00 В името на рекорда - военни постижения, регистрирани в "Книгата на Гинеш".

19:00 Юридическа консултация: Може ли обикновен редник да обяви война, ако има генерално пълномощно?

19:45 Реклама - Любими мелодии за джиесеми: "Купи ми, мамо топ", "Калашников" и "100 патрона".

19:50 Лека нощ, деца! - За най-малките се разказват приказки за това, че вече няма войни, а само омиротворителни операции, които се наричат така, понеже винаги завършват с думите "Мир на праха им!"

20:00 Новините с противогаз върху човешко лице.

20:30 "Каската" - военна комедия с Джим Кери.

22:00 Икономическо предаване на тема: Кой трябва да обезщети търговците на оръжие заради загубите, които понасят, като правят великденски и коледни намаление на цените, за да не спират военните действия дори по празниците?

22:30 Тв игра "Зало-ало-ви". За последен път голямата награда е спечелена от зрителя, който пръв отговорил правилно на въпроса: "Къде се укрива Саддам Хюсеин"? Новият въпрос е: "Къде се укрива Осама бен Ладен?" Зрителите могат да се включат в играта чрез обаждания или SMS-и на телефон 11-09-2001.

00:00 Късно кино: "Падни за 20!" - романтична комедия за военен и жрица на платената любов, която печели "Оскар" с култовата реплика: "Да падна за 20 какво? Марки или долари?").

02:00 "Разораната целина" - военно-полева драма за употребата на виагра като боен газ, след което за врага става много трудно да пълзи по корем.

04:00 "На бой отиват само старците" - игрален филм за бойци ветерани, които все още се смятат за "Плейбой"-ни единици.


Какво да кажа след такава програма?!

Е, ще ми се наложи все пак да кажа нещо, иначе ще излезе, че милитаристите имат последната дума. Затова ви призовавам: Не слушайте милитаристите! Не умирайте за добри каузи - живейте за тях!

Ама не знаете по какво да разпознаете милитаристите ли? Много просто - това са хора, които използват главите си само за да си носят върху тях фуражките.


На стоп ви взе
Мариана Евлогиева
web design: web @ interpres.org
илюстрации: valeri @ interpres.org