<<< ПЪТЕВОДИТЕЛ НА ...ИЧЕСКИЯ СТОПАДЖИЯ <<<
ТЕРАПЕВТИЧЕСКИЯ


Пътеводител на терапевтическия стопаджия

Право казват, че човекът е човек тогава, когато е на път! При други обстоятелства сигурно щях да се стресна от вида на двете същества и да избягам. Трудно ми е да ви ги опиша, а пък не мога да рисувам, така че трябва да приемете на доверие, че изглеждаха твърде странно и страшно дори по междугалактическите критерии за външен вид. Но човещината и шофьорската етика ме задължават да спра, щом някой край пътя маха за помощ, затова спрях и ги качих. При това едното от тях се наложи да го качвам в буквалния смисъл на думата - свалих две врати на НЛО-то и пак едва го набутах вътре. Научих, че след броени минути ще ражда, та трябваше да го закарам до най-близкото медицинско заведение.

Най-близкото медицинско заведение се оказа Спешно отделение на Болница на края на света. И се рекох: така и така съм тука, и без това редовно си плащам осигурителните вноски към НЗОК (Надпланетарната здравно-осигурителна каса) - що не взема да мина на профилактичен преглед? Така де - какви ли не хора (и не само хора) вземам на стоп, може пък да съм пипнала някоя страшна болест!

Вместо регистратура, в болницата имаше катаджийска будка и от нея един регулировчик насочваше човекопотоците. В един момент в коридора се бяха събрали твърде много хора - или имаше някаква епидемия, или извънземните си падат хипохондрици. Но положението бързо бе овладяно от други болнични служители, които се втурнаха сред тълпата с викове: "Моля, граждани, разотивайте се!" Трудно е да устоиш на такава молба - особено ако те молят униформени, въоръжени с палки и сълзотворен газ! Но аз не се отказвам лесно и когато се свестих, пак тръгнах да обикалям кабинетите. Както може да се очаква, извънземните са по-напред от нас и в медицината. И докато у нас тепърва се спори дали да се даде правото на немедици, изкарали по някой курс, да практикуват медицина, в Болницата на края на света това вече е факт. И да не се бях досетила за това още на входа, нямаше как да не го разбера от табелите из болницата.

Първо се спрях пред едно табло да прочета обявите. То и на земята лечителите се хвалят и обещават чудеса, но на местните доктори някак си веднага им повярвах. Преценете сами:

"Имате вода в коляното? Аз знам как да ви изцедя до капка! (Данъчен инспектор с 30 годишен стаж)"

"При мен нищо не се губи! Ако отрежа нещо отнякъде, пришивам го на друго място - в името на дебита, кредита и светия баланс. (Експерт-счетоводител)"

"Склерозата не може да се излекува, но може да се забрави. Търсете ме из коридорите. (Специалист на свободна практика от школата на разхождащите се философи)"

"Оплаквате се от газове? Аз ще ви науча как да превръщате недостатъците в предимства! (Дипломиран майстор на хвърчила и балони)"

"Само при мене не се налага да чакате половин час за написване на рецепта! (Момчето от ксерокса)"

"Нуждаете се от клизма? Изтича ви водата? Звънете денонощно, ходим и по домовете. (Екип по ВиК)

"Бързо, ефикасно и безболезнено - точков масаж по специална система. (Ветеринар, специалист по калинките)"

"Лекувам успешно жълтеница, шпакловам белези от шарка. (Бояджия седми разряд)"

"Изглаждам бръчки с парна ютия, правя от двойна брадичка жабо. (Храбрият шивач)

"Ако кожата ви се е захабила, ще я обърнем от другата страна! (Тапицер-дерматолог)"

"Лекувам клептомания с клаустрофобия. (Кабинет 166, полковник Меверейски)"

"Д-р Зидаров: груб строеж и довършителни работи."

Не знам какво означава "груб строеж", но хич не се усъмних, че докторът го бива в довършването на пациенти! Затова реших да се въздържа от прегледи и просто да погледам какво става по кабинетите. Установих, че единствената прилика между Болницата на края на света и нашите болници е, че навсякъде лекарите говорят на пациентите си на "ти". Иначе там няма никакво размотаване - клиничните пътеки са ясно регламентирани. Първо ви преглежда програмист, който ви кара да кажете "@". После минавате при математик, който вместо диагноза ви съставя уравнение с много неизвестни. След това се озовавате при следовател, на когото сам си казвате не само диагнозата, но и майчиното мляко - още повече, че му асистира цяла рок група, която ви окуражава с викове: "По-силно! Не ви чувам!". Това е и своеобразна психотерапия, защото се предполага, че ще ви олекне, като си кажете всичко. Ако се окаже, че имате наследствени заболявания, ви пращат при нотариус, който съставя нотариален акт за придобита чрез завещание собственост. После отивате при физик и химик, които чрез лабораторни изследвания и експерименти потвърждават диагнозата - дори ако става дума просто за това, че единият ви крак е по-къс от другия. След това ви поема рентгенологът - випускник на космическата академия по изобразителни изкуства. Със своята наблюдателност той сякаш прониква вътре във вас и ви прави няколко скици с туш, маслен портрет и малка пластика, от които на вас не ви става ясно нищо, понеже рентгенологът е привърженик на авангардното изкуство и е под достойнството му да копира природата. Ако случаят ви е по-лек, отивате при попа, който ви предписва свещички - разбира се, само от официалния синод! Ако имате проблеми със сърцето, ви пращат в кардиологията, където работят само признати сърцеведи - поети с поне по три издадени стихосбирки. Ако се налага операция, имате право да изберете анестезиолога - кръчмар или бияч. После ще имате малки затруднения, докато разберете кой точно сервитьор-хирург обслужва вашата маса. Ако нямате пари за операция, ви препоръчват гипс - слага го опитен мафиот, който е циментирал стотици други длъжници преди вас. Дори ако стигнете до моргата, пак ще ви обслужат на ниво - актьор с поне един "Оскар" ще ви успокои, че това е само репетиция и до премиерата всичко ще се изглади; пък и да не се оправят нещата, нали изкуството иска жертви!

Между другото, и в Болницата на края на света е задължително пациентът да дава своето информирано съгласие на лекаря. Само че там съгласието е устно и се извършва пред служител от ритуална зала, който ви пита: "Ти, пациенте, съгласен ли си да вземаш това лекарство, докато смъртта ви раздели?"

Честно казано, не бях във възторг от обслужването в Болницата на края на света и го казах на главния лекар. Той пък се оказа статистик по професия и веднага ми затвори устата със следните статистически факти:

"В САЩ има около 700 000 лекари. Годишно по вина на лекари умират около 120 000 пациенти. Съотношението между смъртните случаи и лекарите е 0.171. От друга страна, около 80 000 000 американци притежават лично оръжие. Те причиняват годишно смъртта на 1500 души - тоест, съотношението между смъртните случаи и оръжията е 0.0000188. Следователно на Земята лекарите са около 9000 пъти по-опасни от оръжията!


На стоп ви взе
Мариана Евлогиева
web design: web @ interpres.org
илюстрации: valeri @ interpres.org