<<< ПЪТЕВОДИТЕЛ НА ...ИЧЕСКИЯ СТОПАДЖИЯ <<<
(ЛЪЖЕ)СВИДЕТЕЛСКИ ПОКАЗАНИЯ


от Мария Арангелова

Многоуважаеми господа съдии,

Познавам лицето Мариана Евлогиева цифром и словом вече 5 /пет/ години. По-точно би било да се каже, че я познавам предимно словом. В началото това не ми правеше особено впечатление, но когато установих, че редовно провеждаме над тричасови телефонни разговори, започнах малко да се притеснявам. Въпреки това и през ум не ми е минавало да я заподозра в нечисти помисли.

Когато работи, тя се посвещава изцяло на работата, пренебрегвайки своите потребности. Веднъж дори забрави да иде по малка нужда, но това го отдавам най-вече на възрастта. В отношенията си с хората бих казала, че се раздава напълно. Услужлива е - единственото нещо, което не можеш да вземеш от нея, е думата.
С умиление си спомням една командировка, когато спах под нейното одеяло - беше ми го отстъпила, защото на мене само с едно ми е студено. Ако трябва да се изразя метафорично, бих казала, че е от онези хора, които и на мравката път правят. А след това я поливат, за да й върви по вода...

Въобще, познавам лицето Евлогиева като хрисим, обществено ангажиран и положителен човек и до този момент не съм и предполагала, че е способна на подобна низка постъпка, на толкова скандално вандалство, на такова престъпление срещу цялото човечество.
Което ме навежда на една друга мисъл - че лицето Евлогиева може изобщо да не е човек. Какви са причините да стигна до това заключение?

(1) Запознах се с лицето в района на Софийския университет, точно пред статуята на Евлоги Георгиев. А тя ми се представи като "Евлогиева, приятно ми е!" Колкото повече се замислям, толкова повече това ми заприличва на случая с Форд Префект от "Пътеводител на галактическия стопаджия" на Дъглас Адамс. Нищо чудно да се окаже, че лицето Мариана Евлогиева и лицето Форд Префект са един и същи човек - пардон, извънземен.
Кой човек мъкне със себе си навсякъде (включително в тоалетната) личния си ноутбук и органайзер и цяба кутия с дискети?

(2) Кой човек си слага аларма, която да му напомни, че трябва да закуси в девет?

(3)Кой човек получава обрив при миризмата на краставица?

(4)Кой човек може да оцелее с пакетче царевични пръчици и 50 грама сладолед на ден?

(5) Кой човек прочита "Война и мир" за половин ден, и то на Есперанто? Да не говорим за странната й мания да композира музика, тананикайки я на касетофона си. Според мен става дума за космически послания, които тя разпространява под благовидното прикрите "секретар на Български есперантски съюз".

Всичко това ме кара да стигна до заключението, че Земята може би е застрашена. Така че, уважаеми господа съдии, молете се да не осъмнем с по един жълт булдозер пред къщите си и дръжте хавлиите си под ръка! А дотогава помнете:

БЕЗ ПАНИКА! НЕ ПУШЕТЕ И ЗАТЕГНЕТЕ КОЛАНИТЕ.

Заседанието продължава.

NO ANGELS

НА СНИМКАТА отгоре надолу и горе-долу:
Едната е обвиняемата. Другата е свидетелката.
Третата пък е една друга, която предпочита да остане анонимна, понеже се срамува, че не само се познава с първите две, но и е работила с тях цели четири години.

ПРАВО НА ОТГОВОР

Моля почитаемият съд да обърне внимание, че свидетелката не е положила клетва да говори истината, само истината и нищо друго освен истината, тъй като това противоречи на религиозните й убеждения, а също и на професионалната й подготовка като специалист по PR.
Само това обстоятелство, а също и липсата на пари за завеждане на още едно дело, спасява Мария Арангелова от подвеждане под отговорност за лъжесвидетелстване. Не съответстват на истината следните точки от нейните показания:

(1) Поне още за един човек е известно, че мъкне в тоалетната и дори в банята своя компютър и органайзер - това е Дъглас Адамс. (За справка: виж биографичната книга "Сьомгата на съмнението")
(2) Никога не закусвам в девет, защото не ставам преди два часа следобяд. А ако съм принудена да стана, се изяждам от яд, така че не ми е необходима закуска.
(3) Непоносимостта ми към краставиците се изразява главно във вътрешно неразположение. Ако свидетелката настоява на твърдението, че получавам обриви, трябва първо да представи съдийско разрешение за използване на специални разузнавателни средства във вътрешните ми органи.
(4) Никой уважаващ себе си сладоледоман не минава само с 50 грама. Най-малкият сладолед, който може да бъде забелязан в ръцете ми, е 75-грамов - иначе изчезва толкова бързо, че просто няма как да се забележи с невъоръжено око.
(5) Никога не съм чела "Война и мир" на Есперанто за половин ден. Не че не бих могла - но я нямам. А музиката, която тананикам на касетофона си, не композирам, а я сънувам, за което не може да бъда подвеждана под отговорност. При това музиката е без думи, така че опитът по този начин да се хвърли кал върху Българския есперантски съюз е долна инсинуация.

В показанията освен точките, на истината не съответстват и запетайките, и останалите препинателни знаци, както и всички букви от азбуката. Изключение прави буквата главен ер малък, тъй като преждеспоменатият не присъства в показанията.

Мариана Евлогиеваweb design: web @ interpres.org
илюстрации: valeri @ interpres.org